De Correspondent Foundation stopt in het eerste kwartaal van 2023.

In dit stuk leggen we uit waarom.

Projecten

Projecten

De Correspondent Foundation maakte journalistiek-maatschappelijke initiatieven mogelijk die verdiepen, verbreden en veranderen. De stichting begon met projecten onder leiding van De Correspondent.


2021-2023

In oktober 2021 gingen de eerste twee projecten van de stichting van start. In totaal zijn vier belangrijke projecten gerealiseerd die zonder steun van fondsen en donateurs niet mogelijk waren geweest.

Operatie Mondkapje

Onderzoeksjournalistiek
Okt 2021 – Dec 2022

De Correspondent werkte met steun van de stichting aan een groot onderzoeksjournalistieke project. Operatie Mondkapje is een minutieuze reconstructie van het Nederlandse hulpmiddelenbeleid in de Coronacrisis.

Door een acuut mondkapjestekort dreigt in maart 2020 een catastrofe in de zorg. In het anderhalf jaar daarna volgt journalist Anne de Blok meer dan 150 hoofdrolspelers bij hun koortsachtige jacht op mondkapjes. Haar focus lag niet bij de incidenten en schandalen, maar op hoe en vooral waarom dit heeft kunnen plaatsvinden.

De stichting droeg financieel bij aan het onderzoek en om de verhalen zo goed mogelijk onder de aandacht te brengen bij een breed publiek en in de politiek.

Deepfake klimaatvideo

Bewustwording en innovatie
Okt 2021 

Stel dat Nederland een premier zou hebben die het klimaat wél serieus neemt, welke toespraak zou je dan horen? Het resultaat: een deepfake video van Mark Rutte. De Correspondent publiceerde deze bijzondere vorm tezamen met een verantwoording, onderbouwing en bronvermelding waarop ze de toespraak baseerden.

De video ging viral, kwam voorbij in diverse TV-programma’s en bereikte meer dan een miljoen mensen. Het deed veel stof opwaaien, met als resultaat een zinvol gesprek over het gebruik van deepfake en de noodzaak voor een beter klimaatbeleid.

De video werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de stichting.

Campagne Zorg

Bewustwording
Zomer & najaar 2022

Iedereen heeft zorg nodig. Zonder zorg worden kinderen niet groot, zieken niet beter en houden gemeenschappen geen stand. 

Toch wordt zorg ernstig ondergewaardeerd. Zorgmedewerkers worden onderbetaald en overvraagd en de druk op mantelzorgers en ouders die werk en zorg proberen te combineren is hoger dan ooit. Bovendien lijken we amper te beseffen dat we afsteven op de grootste zorgcrisis ooit: in 2060 moet 1 op 3 mensen in de zorg werken om de professionele zorg te leveren die we nodig hebben.

Met steun van de stichting ontwikkelde De Correspondent een video waarin hierop de aandacht wordt gevestigd en onze kijk op zorg fundamenteel wordt veranderd.

Podcastserie Containervaart

Onderzoeksjournalistiek en innovatie
In de loop van 2023

90 procent van je spullen komt uit een container. Nooit eerder waren zo veel spullen zo snel en zo goedkoop beschikbaar voor zo veel mensen. Allemaal dankzij de containervaart. Maar ook: met enorme gevolgen voor de arbeiders en het klimaat. Waarom horen we daar dan nooit iets over?

Met steun van de stichting komt De Correspondent in de loop van 2023 met de podcast “Containerbegrip”. Verwachting is dat de afleveringen een groot publiek zullen bereiken, zodat we als maatschappij – en in de politiek – anders gaan praten en handelen rond scheepvaart.

Lees hier wat journalisten Maite Vermeulen en Maaike Goslinga hier eerder al over schreven.


Eerdere projecten

Voorafgaand aan de oprichting van de stichting ontwikkelde De Correspondent ook al diverse maatschappelijke projecten. Dit soort journalistieke projecten zijn normaal gesproken niet haalbaar binnen de beperkte tijd en begroting van een redactie. De steun van leden, fondsen en donateurs maakte ze mogelijk. Klik door op ieder van de projecten om meer te lezen over de aanpak en impact.