Projecten

Projecten

Correspondent Foundation maakt journalistiek-maatschappelijke initiatieven mogelijk die verdiepen, verbreden en veranderen. De stichting begint met projecten onder leiding van De Correspondent, maar wil in de loop der jaren ook initiatieven van andere (journalistieke) organisaties steunen.


Eerdere projecten

Hieronder vind je een overzicht van projecten van De Correspondent. Dit soort journalistieke projecten zijn normaal gesproken niet haalbaar binnen de beperkte tijd en begroting van een redactie. De steun van leden, fondsen en donateurs maakte ze mogelijk. Klik door op ieder van de projecten om meer te lezen over de aanpak en impact.


Nieuwe projecten

In oktober 2021 gingen de eerste twee projecten van de stichting van start. Mogelijk gemaakt met steun van fondsen en donateurs.

Wil je de stichting steunen om meer van deze en andere projecten mogelijk te maken? Neem dan contact op (zie onder) of doneer direct >>

Deepfake klimaatvideo

Bewustwording & innovatiie

Stel dat Nederland een premier zou hebben die het klimaat wél serieus neemt, welke toespraak zou je dan horen? Met dat in het achterhoofd werkte De Correspondent in het geheim aan een deepfake video van Mark Rutte.

In de verantwoording die tegelijkertijd werd gepubliceerd motiveert De Correspondent de keuze voor deze vorm, en verwijzen ze naar de bronnen waarop ze de toespraak baseerden.

Doel is natuurlijk om deze boodschap zo breed mogelijk te verspreiden. Zo laten we zien dat er veel draagvlak is voor het eerlijke verhaal. 

De video werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de stichting.

Operatie Mondkapje

Onderzoeksjournalistiek

De Correspondent heeft met steun van de stichting hard gewerkt aan een groot nieuw onderzoeksjournalistiek project. Operatie Mondkapje is een minutieuze reconstructie van het Nederlandse hulpmiddelenbeleid in de Coronacrisis.

Door een acuut mondkapjestekort dreigt in maart 2020 een catastrofe in de zorg. In het anderhalf jaar daarna volgt journalist Anne de Blok meer dan 150 hoofdrolspelers bij hun koortsachtige jacht op mondkapjes. Haar focus ligt niet bij de incidenten en schandalen, maar op hoe en vooral waarom dit heeft kunnen plaatsvinden.

De stichting draagt financieel bij aan het onderzoek en aan de volgende fase: om de verhalen zo goed mogelijk onder de aandacht te brengen bij een breed publiek en in de politiek.

Verzwegen Geschiedens op school

Educatie en voorlichting

De serie Verzwegen geschiedenis, over ons koloniale verleden, kan als bijzonder lesmateriaal fungeren voor middelbare scholen. De wens is een serie video’s en lesbrieven te ontwikkelen rondom deze serie, en die bij docenten onder de aandacht te brengen. Zodat jongeren beseffen hoe het koloniale verleden doorwerkt in het hedendaags racisme en wat ze eraan kunnen doen.

We zijn ons nu nog druk aan het orienteren op de mogelijkheden. De Correspondent is hierover in gesprek met The Black Archives en Top Notch en wil samenwerken met leraren geschiedenis en maatschappijleer. 


Overweeg je een grotere (fonds)bijdrage aan Correspondent Foundation?
Neem dan contact op via 06-38910441 of mail anika@correspondentfoundation.org
om te kijken hoe je daar invulling aan kunt geven.

Anika de Groot
Directeur Correspondent Foundation