De Correspondent Foundation stopt in het eerste kwartaal van 2023.

In dit stuk leggen we uit waarom.

Oprichting

Correspondent Foundation is op 18 september 2020 opgericht op initiatief van De Correspondent. Met de oprichting van een non-profit stichting wil De Correspondent een aantal grote maatschappelijke ambities realiseren, in samenwerking met andere organisaties in zowel binnen- als buitenland. Deze ambities passen beter in een stichting dan in een BV-structuur. De stichting is gestoeld op dezelfde principes, maar heeft een doelstelling volledig gericht op het algemeen belang, geen winstoogmerk en een vrijwillig en onafhankelijk bestuur. 

Hoewel de stichting formeel los staat van De Correspondent, zijn ze dus wel aan elkaar gelieerd. De naam Correspondent Foundation is dan ook bewust gekozen: het is een naam die bekend is, vertrouwd wordt en staat voor de filosofie achter De Correspondent. Namelijk dat vooruitgang wordt aangejaagd als mensen met elkaar samenwerken en kennis wordt gedeeld.

Wij geloven dat journalistiek in samenspraak met lezers, de fundamentele structuren en ontwikkelingen kan blootleggen die bepalen hoe de wereld werkt. Honderd lezers weten meer dan één journalist. Door dokters, leraren, boeren, migranten, hackers, schuldhulpverleners, beleidsmakers, ontwikkelingswerkers en talloze andere deskundige lezers te betrekken in het journalistieke proces, krijgen we samen dieper inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen van onze tijd. En dat niet alleen. Samen komen we ook tot constructieve oplossingen, (beleids)aanbevelingen, ideeën en samenwerkingen die de maatschappij vooruit helpen. Socialer, duurzamer en inclusiever. 

Over De Correspondent

De Correspondent is een van de snelstgroeiende journalistieke platforms van Nederland. Het brengt elke dag verhalen die geen nieuws, maar wel nieuwswaardig zijn. Verhalen die gemaakt worden door correspondenten met een gemeenschappelijke missie om de belangrijkste thema’s van onze tijd te doorgronden. Klimaatverandering, mobiliteit en gezondheid bijvoorbeeld. Maar ook: vooruitgang, ouder worden en al het niet-menselijke leven op aarde. Dat doen correspondenten in samenwerking met meer dan 70.000 deskundige leden, die ervoor zorgen dat zij privacyvriendelijk, volledig onafhankelijk én advertentievrij kunnen zijn. Na het succes van De Correspondent in Nederland, werd in 2019 The Correspondent gelanceerd: de Engelstalige uitbreiding van het platform met een internationaal team en ruim 20.000 leden in meer dan XXX landen.